Абрикос
Apricot
Абрикос – листопадное плодовое дерево, достигающее в высоту 5-8 м.

Кора абрикоса серовато-бурая, на старых стволах растрескивающаяся. Молодые побеги голые, красно - коричневые, блестящие. Листья абрикоса черешковые, очередные, округло-яйцевидные, оттянутые на верхушке, мелкозубчатые по краю, иногда удвоенно-зубчатые, длиной до 9 см.

Одиночные сидячие белые с розовыми прожилками цветки диаметром 25-30 мм на коротеньких цветоножках распускаются в марте или апреле, раньше, чем появляются листья.

Цветущий абрикос так же прекрасен, как яблоня, груша, черешня или вишня. Плод абрикоса – сочная однокостянка желто - оранжевого цвета, округлая, эллиптическая с продольной бороздкой. Косточка плода толстостенная, шероховатая или гладкая.

Живет абрикос до ста лет, плоды начинают формироваться с трехлетнего возраста, длится плодоношение 30-40 лет. За счет глубокого проникновения корней в почву, абрикос засухоустойчив.

Большая часть деревьев способна выдержать холода до -25 ºC, а самые стойкие сорта не боятся тридцатиградусных морозов. Абрикос является родственником таких плодовых культур, как персик, слива, рябина, арония, айва, мушмула, шиповник, яблоня и груша.
Apricot - deciduous fruit tree, reaches a height of 5-8 m.

An apricot bark is grayish-brown and cracks on old trunks. Young shoots are naked, red-brown, shiny. Leaves of an apricot are pedicellate, round-ovate, elongated at the apex, serrulated along the edge, sometimes double - serrulated, up to 9 cm long.

Single sessile white with pink veins flowers with a diameter of 25-30 mm on short peduncles open in March or April, before the leaves appear.

Blooming apricot is as beautiful as an apple tree, pear or cherry. An apricot is a juicy yellow - orange in color fruit, round, elliptical with a longitudinal groove and only one pit. The fruit's pit is thick-walled, rough or smooth.

Apricot lives up to one hundred years, the fruits begin to form from the age of three, fruiting lasts 30-40 years. Due to the deep penetration of the roots into the soil, the apricot is drought tolerant.

Most trees can withstand cold up to -25 ºC, and the most persistent cultivars are not afraid of thirty-degree frosts. Apricot is a relative of fruit crops such as peach, plum, mountain ash, chokeberry, quince, medlar, dog rose, apple tree and pear.
Made on
Tilda